Opvallend: in november oordeelde het Europees Hof dat Bridge geen sport is wanneer het gaat om vrijstelling van belasting, de btw-richtlijn. De Britse bridgebond spande de zaak aan. Zij vindt het niet terecht dat mensen die bridge komen spelen btw moeten betalen omdat dat bij andere sporten, zoals voetbal, niet hoeft.

Het hof oordeelde anders: ‘bij gebrek aan een sluitende definitie, moet sport worden gezien als een activiteit die wordt gekenmerkt door een ‘niet te verwaarlozen lichamelijke component’. Dat je er geestelijk en lichamelijk gezond van wordt, dat doet volgens het hof in dit geval niet ter zake.

De Britse bond vreest dat meer landen dit oordeel zullen volgen, hoewel in Nederland bridge wel als sport wordt erkend. Opvallend is dan weer wel dat darten weer niet als topsport wordt erkend door het ontbreken van een internationale bond.  Het dagblad Trouw merkte op dat dat in Azie e-sport werd toegelaten bij de Asian Games, de Aziatische variant van de Olympische Spelen. Je kan je afvragen, volgens de sportredactie, wat hier dan de sportieve insteek was. Het IOC lijkt inmiddels wel geïnteresseerd.

 

DELEN